Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Helicobacter pylori fertőzés III. – diagnózis, kezelés

A Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés számos gyomor-bélrendszeri betegség okozója lehet, és pontos diagnosztikája elengedhetetlen a hatékony kezeléshez. A fertőzés kimutatása nem invazív és invazív tesztekkel történik, majd megfelelő gyógyszeres terápiával kezelhető.

 

A H. pylori diagnosztikája

1. Nem invazív tesztek

  • Ureáz kilégzési teszt: Ez a teszt a H. pylori által termelt ureáz enzim kimutatásán alapul. A beteg egy ureát tartalmazó oldatot iszik, amelyet a H. pylori ammóniára és szén-dioxidra bont. A kilélegzett levegőben mért szén-dioxid szintje alapján megállapítható a fertőzés jelenléte.
  • Széklet antigén teszt: A székletmintából kimutatható a H. pylori jelenléte, és különösen hasznos a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére.
  • Szerológiai teszt: Vérmintából ellenanyagokat (antitesteket) keresnek, amelyeket a szervezet a H. pylori ellen termel. Ez a teszt kevésbé specifikus, mivel nem különbözteti meg az aktív és a korábbi fertőzéseket.

2. Invazív tesztek

  • Endoszkópia biopsziával: Az orvos endoszkóp segítségével mintát vesz a gyomor nyálkahártyájából, amelyet laboratóriumban vizsgálnak. Ez lehetővé teszi a H. pylori jelenlétének és a baktérium okozta károsodások kimutatását. Az invazív tesztek, mint például az endoszkópos biopszia, pontosabb diagnózist adnak, különösen bonyolultabb esetekben.

A H. pylori kezelése

A H. pylori fertőzés kezelése általában 10-14 napos gyógyszeres terápiát igényel, amely többféle gyógyszer kombinációját tartalmazza.

1. Antibiotikumok

Az antibiotikumok elpusztítják a H. pylori baktériumot. A leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok a következők:

  • Klaritromicin
  • Amoxicillin
  • Metronidazol

2. Protonpumpa gátlók (PPI)

A PPI-k csökkentik a gyomorsav termelését, és ezzel segítik a gyomor nyálkahártyájának gyógyulását. A PPI-k az antibiotikumokkal kombinálva hatékonyabban járulnak hozzá a H. pylori elpusztításához, mivel a savas környezet semlegesítése javítja az antibiotikumok hatékonyságát.

Gyakori PPI-k:

  • Omeprazol
  • Lansoprazol
  • Pantoprazol

3. Bizmut vegyületek

A bizmut szubszalicilátot gyakran használják kombinációs terápiák részeként a H. pylori fertőzés kezelésére. A bizmut alapú négyes terápia magában foglalja a PPI-t, két antibiotikumot (pl. tetraciklin és metronidazol), valamint bizmut szubszalicilátot.

Hatásmechanizmus:

  • Antimikrobiális hatás: Gátolja a H. pylori növekedését.
  • Gyomornyálkahártya védelme: Védőréteget képez a nyálkahártyán, amely csökkenti a sav káros hatásait.
  • Gyulladáscsökkentés: Csökkenti a gyulladást és enyhíti a tüneteket.

Kezelés utáni ellenőrzés

A kezelés befejezése után 4-6 héttel újabb teszteket végeznek (pl. ureáz kilégzési teszt vagy széklet antigén teszt), hogy megbizonyosodjanak a fertőzés megszűnéséről. Ez az utánkövetés elengedhetetlen, hogy a kezelés sikeres legyen, és a visszaesés elkerülhetővé váljon.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Connor B. (2023). Helicobacter pylori. Centers for Disease Control and Prevention. Helicobacter pylori | CDC Yellow Book 2024

Mayo Clinic. Helicobacter pylori (H. pylori) infection. May 05, 2022 Helicobacter pylori (H. pylori) infection - Symptoms & causes - Mayo Clinic

Cleveland Clinic. H. Pylori Infection. Last reviewed on 03/19/2021. H. Pylori Infection: How Do You Get, Causes, Symptoms, Tests & Treatment (clevelandclinic.org)

Malfertheiner P, Camargo MC, El-Omar E, Liou JM, Peek R, Schulz C, Smith SI, Suerbaum S. Helicobacter pylori infection. Nat Rev Dis Primers. 2023 Apr 20;9(1):19. doi: 10.1038/s41572-023-00431-8. PMID: 37081005.

Öztekin M, Yılmaz B, Ağagündüz D, Capasso R. Overview of Helicobacter pylori Infection: Clinical Features, Treatment, and Nutritional Aspects. Diseases. 2021 Sep 23;9(4):66. doi: 10.3390/diseases9040066. PMID: 34698140; PMCID: PMC8544542.

Malfertheiner P, Megraud F, O'Morain CA, Gisbert JP, Kuipers EJ, Axon AT, Bazzoli F, Gasbarrini A, Atherton J, Graham DY, Hunt R, Moayyedi P, Rokkas T, Rugge M, Selgrad M, Suerbaum S, Sugano K, El-Omar EM; European Helicobacter and Microbiota Study Group and Consensus panel. Management of Helicobacter pylori infection-the Maastricht V/Florence Consensus Report. Gut. 2017 Jan;66(1):6-30. doi: 10.1136/gutjnl-2016-312288. Epub 2016 Oct 5. PMID: 27707777.